Wimbledon, Federer och skärgårdens tjusning

Personligt

Sommar och strålande solsken som glittrar i de lätta vågorna i en vik. Blandskog, klippor och breda fina gångbroar i lärkträ. Jag har aldrig besökt Stockholms skärgård tidigare, men efter att ha upplevt Artipelag, en fantastisk anläggning på Värmdö, kan jag konstatera att den är väl värd fler utflykter. Skärgården alltså. Men Artipelag också.

Annars är jag ett obotligt fan av Bohuslän. Sol, sten och salt är oslagbart på sommaren och i mitten av juli fick jag en rejäl påminnare om barndomens semestrar där. Eller kanske framför allt hemresorna.

Minnaren om förr kom via tv. Jag såg gräs slitet i tydligt mönster. Gulnat utmed baslinjen och en bit rakt fram mot nät. Spelare helt klädda i vitt. Domarens obevekliga advantage och game, set and match. Hövligt tyst och återhållsamt respektfull publik. Den klassiska resultattavlan. Wimbledon dryper av tradition. Och jag gillar det.

Jag såg semifinalen mellan två av tennishistoriens odiskutabelt största, Federer och Nadal. De bjöd på ögongodis och teknisk briljans i överflöd. Men framförallt nostalgi.

Gräset och spelare i vitt minner om barndom. Sent 70-tal och Björn Borg i sitt esse med fem titlar i stadsdelen i London, men jag minns mest en grön Volvo, med EBH 120 på nummerplåten. Hemresa från underbara Bohuslän och Wimbledon på radion. Det var ohyggligt spännande att följa tillsammans med familjen. Det var till och med så spännande att älgen på berget glömdes av att kika efter. (Fast det gjorde inget, vi såg den ju på ditvägen). Jag är egentligen dålig på att minnas. Svag på att komma ihåg händelser från förr. Men Wimbledon-final på radion i bilen, alltid på väg hem från kusten och alltid med Borg, det har etsat sig fast.

Federer är en dynasti inom tennisen

Drabbning mellan Nadal och Federer, med den senare som vinnare, och därefter den gastkramande finalen mellan Federer och Djokovic var nostalgitripper väl värd namnet.

Att Federer i semin tog sin 101:e matchseger i Wimbledon är ett faktum värt att reflektera över. Det krävs sju segrar för att vinna turneringen! Alltså en helt vansinnig prestation och påminnare om hur länge Federer varit en av tennisens absolut främsta. En dynasti. Låt vara att han föll med flaggan i topp i årets final. Han har redan åtta Wimbledon-pokaler.
Hatten av och ha det gôtt.