Upplevelsen många älskar att hata

PersonligtProduktutveckling

Det är upplevelsen många älskar att hata. Och lika många hatar att i hemlighet älska. Sen är det självklart ohyggligt många som öppet älskar Melodifestivalen. Varför engagerar då denna årliga mastodonttävling så många på så många sätt? Jag tror det ligger i hur konceptet är utformat. Det påminner lite om ett dataspels tre minsta beståndsdelar: utmaning, progress och belöning.

I Melodifestivalens fall är det nu för tiden en sex veckor lång utmaning som handlar om att kora en segrare. Resan dit handlar om att i steg utse två finalister per vecka och två som får en andra chans. I veckofinalerna är det också en tydlig stegvis kvalificering där artister har chansen till belöning i form av att tävla vidare om Den stora sångfågeln och en åtråvärd plats i Europafinalen.

Som åskådare har du möjlighet att vara med och påverka genom röstning, dessutom på olika sätt beroende på om du exempelvis vill rösta gratis i en app, via ”vanligt” sms eller sms som dessutom skänker en slant till välgörande ändamål. Och belönas när din favorit kvalificerar sig vidare.

Sinnrikt utformat för att engagera. Att hela härligheten kryddas med möjlighet att tycka till om kläder, personligheter, melodier och mycket annat motiverar varje vecka miljontals svenskar att bänka sig framför tv:n.

Fem familjer som tagit tittandet till en ny nivå.

De senaste dagarna har jag fått lära om fem familjer som tagit tittandet till en ny nivå. De har helt enkelt utformat den sex veckor långa tävlingen till en egen turné där varje familj är värd för en deltävling på väg till den stora finalen. Och den arrangeras i en samlingslokal som extra festlig slutkläm på årets tävling. Helt fantastiskt härligt att höra om detta engagemang som givetvis också handlar om en stor portion social samvaro som bärande motivator.

Visst är det underbart med engagemang för en tävling och att träffas. Det är dessutom en avgörande faktor för att motiveras på jobbet. Hur kan du använda utmaning, progress och belöning i din vardag?
Förresten, vem är din favorit på lördag, när finalen för Melodifestivalen avgörs. Jag gillar Everyday med Mendez.

Ha det gôtt