Traska runt i kundens skor

AffärsutvecklingProduktutveckling

Vilken avslutning det blev på 2014. Två och en halv dag med två lärare influgna från Stanford d.school i San Francisco. Nya metoder och processer för utveckling. Så inspirerande att få tänka nytt, tänka annorlunda. Och tänka om. Ställa saker på ända. Byta perspektiv och utmana sina egna tankar, funderingar och lösningar. På riktigt. Kill your darlings i sin renaste form.

Produktutveckling med hjälp av kunden. Eller snarare med utgångspunkt i vad kunden ser och gör, kryddat med vad hon tänker och känner. Direkt återkoppling. Det är fascinerande och inspirerande i sin enkelhet.

Det handlar om att intervjua, observera och traska runt i kundens skor. Analysera och identifiera kundens behov och nytta av lösningen jag har på gång. Sen kan jag börja generera idéer för att veckla ut den lösningen ytterligare. Många idéer ska fram, vilda och galna. Utan att döma dem eller välja. Kombinera dem istället, jobba vidare med flera idéer, kombinera dem för att utveckla en bra idé. Som sen kan prototypas till en fysisk produkt som därmed blir möjlig att testa på målgruppen.

Ut i verkligheten igen, blotta strupen, låt kunderna testa, känna och använda lösningen. Vara vaksam och lyssna på feedback för fortsatt utveckling. Ta hem den, reflektera över återkopplingen, förfina, förändra och förbättra. Och testa igen. Produktutveckling med kunden som användare tidigt i processen är effektivt för att skapa en produkt eller tjänst som det finns en marknad redo för.

Efter helgledigheter med rekreation och reflektion är jag redo för ett nytt år, med oskrivna blad som ska fyllas. Det ska bli riktigt roligt, inte minst för att jag nu har hjälp av nya metoder och processer för produktutveckling.

Vi ses och hörs. Ha det gôtt.