Stjälpsam – ett ord för SAOL

PersonligtSpaning

Han var långt ifrån stjälpsam, kollegan från Gothia Science Parks ”sambo”, Högskolan i Skövde. En ingång, ett förlösande ord, det är vad som krävs för att jag ska börja skriva. Kollegans leverans av ett helt nytt ord skapade denna krönika. Stjälpsam är såklart motsatsen till hjälpsam. Men det är ett snällt ord. Det ska användas till den som har goda avsikter för sin hjälpsamhet, men där resultatet av bidraget inte blir så bra. Stjälpsam, helt enkelt.

Ett annat nytt(?) ord är synpunktera. En kombination av synpunkt och korrigera. Jag använder ordet när jag ber om hjälp med granskning och korrektur för en text: ”Kan du vara snäll och synpunktera?” Glasklart, eller hur? Jag tycker stjälpsam och synpunktera är givna i nästa utgåva av SAOL.
Från det ena till det andra.
Motsatsen till stjälpsam är Annie Lööf, näringsminister och partiledare. Om det gick skulle jag Facebookgilla hennes oförtrutna arbete med att propagera och stå upp för regionala högskolor och regionala teknik- och forskningsparkers samverkan som garant för framtidens företagande.

I förra veckans partiledardebatt i riksdagen gjorde Annie Lööf ett antal repliker och underströk bland annat:
”Är det någonting som jag tycker att man kan vara övertygad om så är det att där det finns akademi, engagemang och entreprenörskap finns också morgondagens stora produkter, morgondagens stora tjänster.”

Dessutom lyfte hon Gothia Science Park som ett gott exempel:
”När jag var i Skövde fick jag berättat för mig att klustret kring högskolan gjort att det vuxit fram 15 helt nya företag som producerar dataspel och som har närmare 80 anställda, de flesta nybakade akademiker.”

Det är mumma det. Tack Annie.