Spelkonferens med tydlig fokus på inkludering

AffärsutvecklingSpaning

Öppen, inkluderande, engagerande och giveaways bundna till uppdrag. Typ som ett spel alltså. Det är den korta reflektionen över designen för montrar i samband med Expot på årets Game Developers Conference (GDC) i San Francisco, världens största spelkonferens.

Mångfald, minoriteter och jämställdhet var också tydliga trender i allt från talare och innehåll i tal till besökare. Aspekter av inkludering var både tydligt integrerade och uttalade i konferenstal från världens alla hörn. Jag lyssnade på spännande utvecklare från bland annat Indonesien, Palestina, Polen, Kamerun, Rumänien, Argentina, Sverige och USA. Dataspelsindustrin är global och det manifesterades definitivt i programmet för årets GDC. Riktigt intressant att lyssna till talare från exempelvis Afrika och Asien som berättar om sina hinder och svårigheter för att få utlopp för sin passion att göra spel. Det sätter perspektiv på förutsättningar och strukturer i Sverige och inte minst Skövde. På Högskolan i Skövde och i Gothia Science Park erbjuds helt vansinnigt bra förutsättningar för att studera, forska och utveckla dataspel. Och ta dem till marknad. Det är ställt utom allt rimligt tvivel.

”A long line in front of the ladies restroom.”

Riktigt roligt att konstatera var också att Jenny Brusks tal om projekt Donna på Högskolan i Skövde lockade fullsatt lokal och i dess kölvatten börjar spännande, nationella och internationella förfrågningar om samarbeten och utvecklingsprojekt om jämställdhet formuleras. När det gäller kvinnor och spel känns det dessutom uppfriskande att få bekräftelse för att min egen känsla av att det var långt många fler kvinnor bland konferensdeltagare än någonsin tidigare. Ett konstaterande så gott som något noterades nämligen på Twitter: ”GOOD NEWS EVERYONE: there is indeed a long line in front of the ladies restroom at a games conference!!!”

Tillbaka i vardagen på jobbet ska alla intryck, insikter, reflektioner och kontakter integreras och omvandlas till nytta. Full fart framåt.

Ha det gôtt