Snällhet som värdeskapande väg framåt

MedarbetarskapSpaning

Tre tips om snällhetskultur. Så stod det i ämnesraden i mailet häromdagen. De konkreta tipsen om hur jag som enskild medarbetare kan bidra till snällhetskultur på arbetsplatsen var: säg hej till alla, ge mycket beröm och våga göra fel.
Genom att jobba aktivt med dessa tre tips kan jag bidra till att bygga en kultur av tillit och hjälpsamhet. Och samarbete som blir mer effektivt. Mest troligt blir det även roligare på jobbet.

Snällhetskultur och snällism alltså. Att tro på snällhet. Att återupprätta betydelsen av ordet snäll. Det är inte lika med mesig, eller att inte ställa krav, eller att undvika konflikter. Snäll är lika med hjälpsam, hygglig, vänlig, schysst och bussig.
Jag skulle också vilja sträcka ut ordet till att tangera empati. Förmågan att leva sig in i kollegans situation. Men att inte stanna vid att leva sig in och försöka förstå. Utan även ha förmåga till engagemang utan en dold agenda. Vad kan jag göra för att underlätta för dig? Hur kan jag hjälpa dig?

Lars Winnerbäck, en mästare med ordet, uttrycker det pricksäkert i Åt samma håll:

”Jag ger min själ till händerna, den som ger och inte rycker
Jag sällar mig till hjältarna som gör och inte tycker”

Häromdagen fick jag möjligheten att hjälpa en kollega. Bolla, diskutera, försöka tillföra nya perspektiv och göra inspel. Det bidrog till steg framåt i arbetsuppgiften. Det vet jag eftersom jag dagen efter fick ett hjärtligt tack tillbaka. Det kändes bra. Riktigt bra. Dessutom gav återkopplingen mig näring för hur jag kan tänka för liknande utmaningar.

En klok vän har inför 2017 avlagt ett nyårslöfte: I will do more for others.
Det hänger jag på. Jag tror på att vara snäll. Jag tror det kan komma mycket gott ur det.

Ha det gôtt