Sluta gnäll och våga misslyckas

LedarskapMedarbetarskap

Återkoppling. Det är inte alltid det lättaste. Men att titta någon i ögonen och ge både beröm och konstruktiv kritik på ett positivt och välmenande sätt är en hörnsten för förändring. Självklart är det viktigt att personer i ledande befattning gör det, men lika viktigt är det att varje enskild medarbetare tar samma ansvar. Med återkoppling på bred front skapas större utväxling för kollegors framsteg och därmed möjlighet till snabbare utveckling på arbetsplatsen. Såväl för individ som företaget som helhet. För övrigt en nödvändighet för varje bolag som vill stå starkt i konkurrensen.

Förändring kan dessutom ges näring av flera andra beteenden som går att jobba med i vardagen. Två av dem stavas bort med gnäll respektive våga misslyckas. Gnällande är enbart destruktivt och saknar ofta rakryggat agerande. Gnäll i form av svepande kritik utan tydlig mottagare eller bakom ryggen på arbetskamraten leder bara bakåt.

Slösa med uppmärksamhet och beröm för att bygga stolthet och trygghet.

Att våga misslyckas är däremot i grunden positivt och effekten framåtriktad. Misslyckanden i en tillåtande miljö skapar mod för att testa nytt, att våga göra annorlunda. Och möjlighet att analysera, reflektera för att lära om eller nytt. Ytterligare ett knep för att bidra till förändring är att fira framgångar. I stort och smått. Det gäller alltså att slösa med uppmärksamhet och beröm för att bygga stolthet och trygghet för medarbetare, då skapas också mod att ta nya steg, att trampa vidare på nya outforskade stigar.

Avslutningsvis vill jag slå ett slag för noggrannhet med att lyfta fram konkreta och goda exempel på förändring. Vi påverkas alla av hur andra beter sig och agerar. Det ligger mycket i talesättet att andra inte gör som du säger, de gör som du gör. Genom att jobba aktivt med dessa saker kan du och jag bidra till att bygga en kultur som främjar förändring. Som bonus blir det säkerligen även roligare på jobbet.

Ha det gôtt.