Petter från Piteå visar vägen för unga spelintresserade

PersonligtSpaning

Det kom ett mail. Med en fråga: hur är det att jobba som spelutvecklare? Det lite märkliga var att det var tre trettonåriga killar från Köping som ställde frågan. Men det kanske inte är konstigt alls, egentligen. Skövde är ju ett fäste för dataspel som börjar få rejält fäste. Och kanske är det vida mer känt än vad man kan tro när man trampar runt i dataspelsbubblan i Gothia Science Park..?

Nåväl, det klart killarna ska ha hjälp med sitt projektarbete. En intervju senare med Petter på Guru Games slår det mig än hårdare i skallen att det faktiskt byggs nåt livskraftigt underifrån i Skövde. En bransch med rötterna i ”myllan” på Mariesjö och i centrala Skövde. På drygt tio år har mängder av spelföretag startas i GSP Inkubator. För närvarande finns det över 20 företag i olika utvecklingsskeden, allt från de som tar sina första stapplande steg till etablerade som Coffee Stain Studios och Pieces Interactive.

Petter är för resten från Piteå. Att han hamnat i Skövde beror på att han var vilsen inför sitt yrkesval. Framtidsmässans utställare i form av polis, vård och räddningstjänst lockade föga. Räddningen stod att finna i en soffa på nämnda mässa. Petter slog sig ned och fick klart för sig att dataspel var en möjlig väg.  Valet föll på utbildning i Skövde. Argumentet kallt beräknande: störst utbildning, flest människor, bra nätverk. Nu är han programmerare och PR-ansvarig på Guru Games AB. Och en av bolagets grundare.

Vägvalet har dessutom tagit Petter till elva olika mässor och konferenser i sex olika länder, bland annat USA, Tyskland och Frankrike. På mindre än ett år. Och om några veckor släpps spelet han kuskat runt för att sälja in: Magnetic: Cage Closed. En fantastisk resa utan tvekan. Kanske kommer en trio trettonåringar från Köping att anta en liknande. Vem vet? Om de vill, vet de i vart fall var första anhalt är: dataspelsstaden Skövde.

Ha det gôtt.