Mobilappar – det är bra grejer

AffärsutvecklingProduktutvecklingSpaning

En app. Det är fina grejer. Och nu finns det en sådan även för oss som reser kollektivt. Den nya appen To Go gör resandet enklare. Faktiskt. Jag lovar, jag är inte helt indoktrinerad av kampanjen som just nu lanserar appen.

Däremot konstaterar jag, efter att ha använt den för e t t köp och börjat resa med den, att plånkan och Västtrafikkortet har gjort sitt. Inga fler nervösa fingrande på fickan där kortet förväntas ligga. Varken precis innan det är dags att gå till hållplatsen eller när jag står och väntar på bussen. Näpp. Nu finns periodkortet snyggt och prydligt förpackat i mobilen. Smidigt, helt enkelt.

Appar med en tydlig nytta för användaren är lösningar helt i min smak. Dagens teknik skapar möjligheter som bara fantasin sätter gränserna för. Och det skapar samtidigt den farligaste av faror: möjligheten att utveckla en app snabbt och enkelt. Missförstå mig rätt, enkelhet i utveckling är i sig inte fel. Men det gäller att utveckla för att lösa din kunds problem, förenkla dennes vardag eller skapa engagerande underhållning som utvecklar relation, trogenhet och nöjdhet.

Gamification för engagemang, ökad försäljning och stärkt varumärke.

Under de senaste åren har gamification fått ett sällan skådat lyft. Avicci, Björn Borg, AB Volvo och Liseberg är bara några exempel på företag som dragit nytta av spel för information, marknadsföring eller attitydpåverkan. Och det är ett effektivt sätt att skapa en engagerad kundgrupp som bidrar till ökad försäljning och starkare varumärke. I Gothia Science Park, och det nätverk inom dataspel som jag och mina kollegor driver och utvecklar, finns en rad vassa utvecklare som kan hjälpa just ditt företag att ta nästa steg i kundkommunikationen. Är det dags att ta nästa steg och komplettera din mediemix med verktyg som skapar interaktion och engagemang med och från din kund? Kanske kan vara värt att fundera på?

Själv lutar jag mig lugnt tillbaka och njuter av resan till jobbet. Trygg i förvissning att periodkortet finns lätt tillgängligt i mobilen.

Ha det gôtt.