Lyssna och du kan lära dig något nytt

LedarskapMedarbetarskapSpaning

Elefantöra, en läcker växt och för mig en påminnare om två kloka meningar signerade Dalai Lama:

”När du talar, upprepar du bara vad du redan vet.
Men när du lyssnar kan du lära dig något nytt.”

Det är med glädje jag i den senaste tidens omvärldsbevakning konstaterat att Vapianos vd Hanna Malmberg och Sernekes koncern-vd Ola Serneke är stilikoner för att lyssna. Duon har insett värdet av att träffa och hämta in nya insikter från all personal. Hanna Malmberg kliver en gång per månad ur vd-rollen för att jobba på en av restaurangerna. Platschefen för kvällen bedömer var hon bäst behövs, oavsett om det handlar om att hacka sallad, lägga upp mat, servera, plocka disk eller lägga upp mat. ”Jag stod själv bakom disken på McDonalds i 16-årsåldern, och vet vilken betydelse det har när chefen är delaktig.” Hon betonar också vikten av att lyssna på kollegor och ge feedback efter väl förrättat värv.

Ola Serneke ska i vår, med hjälp av en husbil, ägna en semestervecka åt att besöka alla bolagets arbetsplatser i Sverige. ”Det är inte fler än att det går att genomföra. Jag vill träffa personalen och lära mer om projekten”, säger vd-n för mångmiljardbolaget.

Att ta sig tid för att träffa medarbetare och kollegor är en nyckelaktivitet för nya perspektiv och att identifiera idéer i organisationer där nästa utvecklingsprojekt kan initieras från vilken motiverad och engagerad medarbetare som helst. Tiden då högste chefen satt inne med alla svar och alla tankar för utveckling är förbi. I dagens nätverkssamhälle och mänsklighetens all kunskap samlad på internet, ett knapptryck bort, vet du aldrig vem som sitter inne med kunskap och idé som kan bli ett nytt guldägg. Ledare i förändring måste identifiera personer som kan bidra till verksamheten och våga dela ut beslutsrätt som ger ansvar fullt ut att förverkliga en idé som blir en innovation och skapar tillväxt för företaget. Starten på det är att söka upp medarbetare. Att sitta ned, att lyssna, nyfiket och intresserat, och vara fullt ut närvarande i diskussionen. Vi ses och hörs.

Ha det gôtt