Kris och panik lockar fram både det bästa och sämsta

Personligt

Kris och panik lockar fram både det bästa och det sämsta i människor. Helt uppenbart.

Covid-19. Det låter inte så skräckinjagande men har visat sig skapa alla tänkbara och otänkbara reaktioner. Goda som mer tveksamma ur medmänskligt perspektiv.

Jag är förvånad och förbluffad över hur personer jag sett som balanserade har valt att uttrycka sig på allt annat än balanserade och respektfulla sätt i diverse olika sociala medier. Visst vi har yttrande- och åsiktsfrihet i Sverige. Men det innebär inte att vem som helst kan vräka ur sig vilka ovärdiga, respektlösa och förnedrande kommentarer som helst mot människor som kämpar i princip dygnet runt för att begränsa Covid-19s framfart och efterverkningar på vårt samhälle i stort och för enskilda människor.

Dag ut och dag in ägnar experter på olika svenska myndigheter oändliga tid kraft och möda åt att samla fakta, kunskap, och olika perspektiv i flera dimensioner. Experter diskuterar, analyserar, värderar och rekommenderar åtgärder för att vi i vårt land ska kunna rida ut Covid-19-stormen på bästa sätt i förhållande till våra förutsättningar, resurser  och förhållanden. Det är beklämmande och skrämmande att läsa alla nedsättande ord om dem.

Hoppingivande i en tid av oro och kaos 

Men lika upplyftande är det att notera människor som skänker pengar till restauranger som därmed kan behålla personal, och laga mat som körs ut till vårdpersonal som kämpar oförtrutet och därmed får extra  omtanke och uppmuntran. Eller att se initiativ inom idrott som exempelvis soffmatcher som ger föreningar ekonomiskt stöd. Eller kommuner som ger sina anställda uppskattning i form av en peng att gynna lokal handel med. Eller skolor som tillverkar delar till visir med hjälp av 3D-skrivare. Eller industrier som ställer om produktion för att tillverka hjälpmedel till vården.
Alla dessa insatser bygger på godhet, snällhet och en vilja att stötta. Att bygga sammanhållning som genererar uppskattning  och hjälp i flera led. 
Det är hoppingivande i en tid av oro och kaos. 
Ha det gôtt