Ingenting är omöjligt

Ledarskap

Ingenting är omöjligt. Gunde Svans citat må vara uttjatat i allt från Fångarna på fortet till tv-programmet med det som namn och nu för tiden i Let’s dance. Men jag gillar de tre orden oavsett. Det finns en mäktig styrka i att tänka och uttala dem, att trotsa sina egna begränsningar, hinder och svårigheter.

En annan svensk som lyckats väl med sina metoder inom coachning är Kjell Enhager. För de som gillar sport i allmänhet och golf i synnerhet klingar namnet alldeles säkert oerhört bekant och minnen är säkert kring vad han bidrog till för svensk damgolf. I korta ordalag var han med om att utveckla en rad i sammanhanget mediokra svenska spelare till världsstjärnor. En av dem, Annika Sörenstam, har bland annat vunnit tio majors och var den första kvinna att lyckas med en runda på under 60 slag när hon gick på 59 slag den 16 mars 2001.

Enhager jobbade mycket med utmanande målbilder och visioner. Han fokuserade oerhört tydligt mot positiva anslag men det fanns även utrymme för att reagera över en motgång. Den kraft som finns i tanken kan likväl som inom professionell idrott användas i vardagen för alla och envar. I min tolkning är tre av hans tips:

Reagera kort och kraftfullt – bli förbannad, släpp ut frustrationen. Sen kan du rikta blicken framåt och gå vidare.

Lägg kraft på det som är bra – Den som fokuserar på problem kommer att få fler problem. Fokusera på det som är bra så att det kan bli ännu bättre och växa.

Lägg kraft på det du kan förändra – Välj bort det yttre, jobba med ditt inre, det som du kan påverka. Dina resultat är en produkt av vad du väljer att göra och vem du väljer att vara som person.

Och som bonus, Enhagers fantastiska formulering för att bryta ny mark, att ta nästa steg i utvecklingen och skapa förändring:

”Jag vet att det inte går, men OM det gick hur skulle du göra då?”

Det är ett helt underbart sätt att sätta fingret på möjligheter. Och en variant på Gundes Ingenting är omöjligt.

Ha det gôtt