Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk

LedarskapMedarbetarskap

Tidningen Chef är en god inspirationskälla och dess webb en outtömlig skatt för att läsa listor med tips om allt från ledarskap till vad du inte ska skriva i jobbmejl. I förra veckan presenterades en topp 5-lista av tecken på att du är en ansvarsfull ledare, som knåpats ihop av förre finansdirektören på Bank of America, Jennifer Hill. Fem bra punkter som jag lägger till min syn på.

  1. Lyssna mer och prata mindre. Jag kunde inte hålla med mer. Tiden då ledaren satt inne med alla svar och lösningar är sedan länge passerad. Fler perspektiv och fler idéer från fler medarbetare är vägen till nya sätt att jobba eller nya produkter. Tro inget annat.
  2. Blir den drivande kraften. Koncensus och att alla står i ring och kramar varandra. Absolut, det är viktigt, men inte alltid. För att förändra saker krävs understundom att ledaren visar vägen för gruppen att ta nästa steg och utveckla eller utvecklas vidare.
  3. Hittar lösningar på problem. Det är lätt att vara kritisk, att peka på än det ena än det andra som är fel. Det kräver långt mycket mer att vara en del av arbetet att hitta och utforma lösningar som bär vidare.
  4. Visar upp en ödmjuk sida. Min absoluta favorit. Att verka i bakgrunden snarare än att stå på barrikaderna och skrika ut sin förträfflighet. Att ära den som äras bör likväl som att be om ursäkt när eget fel är begånget.
  5. Vågar vara rak när det krävs. Lyfta fram bra insatser är väsentligt behagligare än att ta tuffa samtal med kritik som rätt hanterade blir till coaching och utveckling för medarbetaren. Men det senare icke desto mindre nödvändigt.

Fem tips, lätt i teorin, svårt i praktiken, men givetvis fullt möjligt. Understrykas bör dock: ingen kedja är starkare än sin svagaste länk. Jag, du och alla i en arbetsgrupp bär ansvar för att driva arbetet framåt i positiv anda. Att lyssna, lyfta och agera för att skapa gemensam framgång.

Ha det gôtt