Imponerande yrkesskicklighet på nära håll

AffärsutvecklingMedarbetarskapProduktutveckling

Grävmaskiner, lastmaskiner och lastbilar. Med grym precision har markarbetet för den åttonde expansionen av Gothia Science Park nu tagit fart. Det är imponerande att studera yrkesskicklighet på nära håll. Lätt att fascineras, lätt att bli förundrad.

E8 i GSP är en 110-miljonersinvestering för framtiden. Om ett år sker invigning av fyra hus med plats för cirka 250 nya medarbetare i parkbolag. Det innebär att teknik- och forskningsparken, och den innovationsmiljö den utgör i samklang med Högskolans i Skövdes forskning, huserar över 1000 personer.

Men innan dess ska den nya utökade miljön växa fram. Det sker med hjälp av 50 000 mantimmar. 50 000. Mäktigt. Det är arbete som motsvarar 30 årsarbeten. Och då är bara yrkeskategorier som markarbetare, byggnadsarbetare, betongarbetare, elektriker, VVS-tekniker och projektledare som jobbar på plats som räknas. Expansionen skapar dessutom en rad arbetstillfällen i produktionen för alla de underentreprenörer och leverantörer som dessutom engageras. Som jag ser det är e8 en investering som börjar betala sig redan nu. När deras insats är komplett i november 2013 bidrar tillväxtföretag genom sin verksamhet och rekrytering till ett av innovationsmiljöns huvuduppdrag: att skapa möjligheter för studenter att ta jobb i Skövde efter examen. Ett faktum som skapar utveckling för många i flera led, inte minst genom behovet av bostäder, möbler, mat och kläder.

Fram till dess glädjer jag mig åt att följa utvecklingen av bygget från första parkett. Vill du också ha koll på hur de nya husen växer fram? Följ #gspskovde på Twitter. Eller knappa in ip1ftp.se/gsp/current000M.jpg i din browser så får du uppdatering en gång i minuten.