Fotboll förenar och förbrödrar

Personligt

En boll som symbol och samlande kraft för gemenskap. Jag tänker på fotboll i allmänhet och den senaste helgen i synnerhet. Den bjöd mig på ett klassiskt derby. Champions League-final, med favoritlaget för första gången på elva år. Och fotbollsfest på Lillegården med oräkneliga lirare i årets Klassfotbollen i Skövde.

Helgens fotbollsmaraton inleddes på Ulvesborg i Tidaholm. Hemmalaget Giff tog emot stadsrivalen IFK i div III. Under klarblå himmel, med en sol som sakta sänkte sig bakom ena målet, bjöds närmare 1400 åskådare på en intensiv match som trots en rad vassa chanser endast bjöd på ett mål som gav hemmalaget segern.

Lördagens final i mäktiga Champions League avnjöts på restaurang i Skövde. Det var fullsatt och gott om supportrar i såväl röda som vita matchtröjor precis som stora delar av läktarna på finalarenan i Kiev. Dessvärre blev det en kväll i moll för undertecknad. Liverpool rivstartade matchen med sin offensiva omställningsfotboll. En tidig skada på en av årets absolut bästa spelare i europeisk klubblagsfotboll, Salah, blev dessvärre början på kvällens förfall. Ett par ödesdigra misstag och en helt overklig cykelspark av Real Madrids inhoppare Bale släckte drömmarna om en ny europeisk triumf för The Reds. Hatten av för Real Madrid.

Söndagen ägnades åt ideellt arbete i samband med Klassfotbollen som firade 20 år i Skövde. Ungdomsfotboll i detta format är en mäktig upplevelse. Det ger en härlig känsla att se tjejer och killar dela glädje och besvikelse, blandade i gemensamma lag och alla i likafärgade tröjor. Dessutom kryddat med tusentals mammor, pappor, syskon, far-och morföräldrar i en salig blandning som stärker fotbollsfestens grymma gemenskap.

Fotboll är en stark kraft som kan förena och skapa förbrödring, oavsett nivå. Bollen som leksak och minsta gemensamma nämnare samlar människor och supportrar från olika generationer, med olika sympatier, och bjuder på spontanitet, skratt och skön sammanhållning. Att uppleva och vara en del av fotboll i svensk sommarvärme ger dessutom extra energi. Härligt.

Ha det gôtt.