Förutfattade meningar blåstes bort

LedarskapSpaning

Det viktiga är att hon får vara precis som hon vill.” Orden är Filip Hammars. Han har sommarpratat i nästan 90 minuter. Han har pratat om en ungdomens märkliga julafton med en alkis på oväntat besök och om en önskan om att möta människor som är lite skeva men som har intressanta historier att berätta.

Han har blåst bort mina förutfattade meningar om honom som en lättsinnig journalist, författare och tv-makare med smak för sensation och flärd. Jag har lyssnat med intresse till hans beskrivningar av barndomens jul, känslan av vanmakt över att bli ”drabbad” av systerns funktionshinder, om mormoderns fantastiska livsöde och sitt kommande barn som ska få vara som hon vill.

Omtumlande och spännande 90 minuter som manar till eftertanke.

Han har pratat med sitt mustiga språk kryddat med svordomar och fula ord. Men jag har lyssnat på vad han faktiskt sagt. Han har pratat om empati, om ödmjukhet, om att bry sig om sin nästa, att visa hänsyn och respekt till alla och envar. Oavsett hur de lever sina liv, vilka prioriteringar de har och vilka uttryck de låter sin livslust få. Oavsett om det handlar om att memorera priset på dill, leva i ett hus helt utan möbler eller längtan efter att möta nya människor och lära av deras livsöden. Utan att betala en spänn för det. Det var 90 spännande och omtumlande minuter som manat mig till eftertanke.

Jag måste säga att Filip Hammars sommarprat har förändrat min syn på honom. Det känns riktigt bra att jag fått komma under skinnet på honom. Jag gillar mycket av det han gjort, men långt ifrån allt. Nu har jag en helt annan förståelse för varför han jobbar som han gör och varför han väljer att visa upp i mångas ögon spektakulära livsöden och livsval i tv. Jag tror han är precis som han vill vara.