Ett grymt öde men en sanslös bedrift

Personligt

En tomhet som lamslår. En förlust som svider. Ett slut som skapar en överväldigande känsla av saknad för ett förkrossat lag, en grupp killar med tröjor över sina huvuden och tårar i ögonen.

Visst, det är bara fotboll.
Det är bara en lek.
Men när matchen stavas semifinal i Gothia Cup och en finalplats med match inför fullsatta läktare på Gamla Ullevi står på spel, är det inte så enkelt.

Ungdomsakademin i Skövde AIK rymmer ett gäng fantastiska fotbollsspelare. Under förra veckans cupspel bjöd de 20 spelarna tillresta supportrar på mängder av spänning, fotbollsgodis och glädje. Laget lirade och fightades på ett imponerande sätt mot såväl svenska som norska, tyska, sydafrikanska och amerikanska motståndare. Ledarna som lotsar gänget till vardags och i cupen väver samman ett gäng som vill vinna och utvecklas, på ett imponerande sätt.

Jag hoppas killarna kan landa i sin bedrift och känna den stolthet de förtjänat.

Veckans inledande gruppspel med en match om dagen växlades upp med två matcher på torsdagen och tre matcher på fredagen. Semifinalen mot Örgryte IS blev slutstation för äventyret. Och det krävdes straffsparkar för att skilja lagen åt. Ett grymt sätt att avgöra matcher på. Denna gång fick SAIK sträcka vapen. All veckans glädje och förhoppningar om final försvann i samma stund som avgörandet föll. Den tunga sortin satte sig djupt i killarna.

Som förälder och supporter lider jag med spelare och ledare. Men samtidigt blev jag varm inombords när jag såg hur killarna inte bara släppte ut sin frustration och vanmakt utan också tog hand om varandra, tröstade varandra. Dessutom fanns många av lagkamraterna i Akademien och andra kompisar på plats som kramade och tröstade. Fantastiskt fint.

Det kommer säkert att ta några dagar, en vecka eller två. Men oavsett. Jag hoppas killarna kan landa i sin bedrift och känna den stolthet de förtjänat. Laget är topp 4 av 124 lag i klass B18 i världens största ungdomsturnering i fotboll 2017. Riktigt stort. Jag är oerhört glad att jag fick möjlighet att följa killarna, en mycket väl spenderad semestervecka.

Ha det gôtt.