En dator i var mans hand och jobba mobilt

AffärsutvecklingProduktutvecklingSpaning

Antalet mässhallar närmar sig två dussin. Rader av utställare det oändliga. IT-mässan CeBIT i Hannover är ett spektakel utan dess like, och lockar besökare och utställare från hela världen. Som besökare kunde jag orientera mig om allt från skärmar av vattenånga och robotar som kan spela fotboll. Och jag trampade runt på rena rama loppmarknaden av krimskrams för i första hand smartphones och tablets.

Hetaste ämnet var molnet och alla möjligheter det öppnar upp, inte minst för nya spännande bolag som skapar innovationer med utgångspunkt från användaren. Och som i sin utveckling utgår från smartphones, tablets och användargränssnitt i stil med Facebook. En av de stora vinsterna med molnet är mobilitet och det underströks av Aaron Levie, vd för Box. ”Vi går nu in i eran post-pc och då är det en dator i var mans hand som gäller. Det innebär att vi inom två år har 1,3 miljarder människor från en rad olika yrkeskategorier som kommer att jobba mobilt.”

Det innebär samtidigt krav på fortsatta innovationer på en rad områden, såväl nya plattformar som interface och arkitektur, vilka gör det möjligt att knyta ihop och tillgängliggöra data oavsett vilken enhet du håller i handen och vem du vill dela din information med. Konsekvensen av det blir en förflyttning av utvecklarnas fokus från teknik till information och kommunikation. Användarens behov, förmåga och önskemål blir därmed än viktigare.

I övrigt gillar jag att det är mitt i slutspelstider. När det gäller hockey blir det inte samma glitter och glamour som i samband med fjolårets guld till mitt kära Brynäs. Tyvärr. Jag får istället sikta in mig på kvartsfinalerna i Champions League. Kan Zlatans PSG rå på mäktiga Barcelona? Fan tro´t.