Dataspel är en industri i enorm tillväxt

Affärsutveckling

De senaste sex åren har en helt ny bransch utvecklats i Skövde. Dataspel – för underhållning och för träning. När Högskolan 2001 startade sina program inom dataspel fick den löpa gatlopp och motta spott och spe. Tre år senare började lämmeltåget från Högskolan till Gothia Science Park. Talangfulla utvecklare bankade på dörren för att starta nya spännande företag. För att kunna livnära sig på sin dröm. Många rynkar på näsan när dataspel kommer på tal: Är det på riktigt? Det är väl bara våld och brutala hemskheter som tar tid i tid och otid? Nåt som katten släpat in?

Så kan det te sig. Men långt ifrån alla spel handlar om att skjuta, krossa, skövla och förstöra. Det finns strategi, pussel och horder av andra typer av spel. Som kräver passion och professionalism i skapandet: historieberättande, grafik och konstnärligt uttryck. Och inte minst smarta programmeringslösningar.

Dataspel är en industri i enorm tillväxt, nu och flera år framåt. I hela världen. Skövde har Sveriges mest populära högskoleutbildningar. Och erkänd forskning inom spel för träning. I Gothia Science Park huserar ett tiotal bolag med 100 medarbetare som arbetar med spelutveckling. Två av teamen har släppt spel i år. På bara några månader omsätter spelen mångmiljonbelopp. Respekt.

Vilket branschen också har, hör och häpna. Spelsatsningen i vår lilla stad är väl ansedd både nationellt och internationellt. En vass finess med dataspel är att de kan distribueras digitalt. Inga boxar, inga skivor, bara rakt in i datorn. Mindre påverkan på miljön. Det innebär dessutom färre mellanhänder, mer av kakan till utvecklarna. Kort sagt mer pengar till bolag i Skövde som skapar nya jobb och mer intäkter för fler. Och såvitt jag vet luktar inte pengar…