Dags för årets årets-lista

PersonligtSpaning

Nu är det dags. Dags för min ”Årets-lista”.
Årets tillväxtraketer. Technology Fast 500™ är Deloittes lista på tillväxtraketer i Europa, Mellanöstern och Afrika. Två av de 37 svenska bolagen på listan finns i Gothia Science Park, Pieces Interactive och InExchange Factorum AB. Det sistnämnda på listan för tredje året i rad! Som grädde på moset är dessutom Stunlock Studios AB utsedd till Di Gasell.

Årets häftigaste. Hur mycket kan det tjatas om en galen get? Tja, säg det. Hur som helst är utvecklaren Coffee Stain Studios värd en plats på denna lista. Bolaget som i år sprängde 100-miljonersvallen i omsättning skrattar inte bara hela vägen till banken, det dominerade också förstasidan i ansedda Wall Street Journal i vintras. Men inte nog med det, Coffee Stain ger dessutom tillbaka till spelcommmunityt i Skövde genom att investera i ett spel signerat den lokala utvecklaren Double Zero One Zero. Häftigt.

Årets export. Parkföretaget Forsway Scandinavia AB har en riktigt cool lösning för internet via satellit som för närvarande är den billigaste lösningen för internet i glesbygd i till exempel Indien och Afrika. Under hösten har bolaget tagit stora steg mot en bred offensiv i Indien. Låt oss hoppas på den riktigt stora affären under 2016.

Årets besked. Gothia Innovation AB, som driver och utvecklar Gothia Science Park, driver också GSP Inkubator som har affärsutvecklat 100-tals bolag genom åren. I höstas kom beskedet om fyra års finansiering på totalt tolv miljoner från Vinnova. Motiveringen är mumma: ”Ansökan och de kompletterande intervjuerna har visat att Gothia Science Park Inkubator enligt utlysningens kriterier tillhör de topprankade inkubatorerna. Gothia Science Park Inkubator har uppvisat en stark och stabil verksamhet som står sig högt i konkurrens mot övriga sökande både när det gäller verksamhetens processer och inkubatorbolagens resultat.”

Där satt den. God jul och gott nytt år.

Ha det gôtt.