Då fick Expressen fotograf vackert vänta

PersonligtSpaning

Starkaste intrycken från Almedalen 2015? Lätt som en plätt, Mehmet Kaplan och Per Åsling. När jag tänker tillbaka på förra veckans fyra dagar i Almedalen är vimmel, mingel, öppenhet och engagemang ord som är lätta att formulera. Den årliga Almedalsveckan lyder under parollen ”Alla är välkomna och ordet är fritt.” Som medverkande och deltagare kan jag skriva under på det, ingen fråga är för stor eller för liten, att dryfta, diskutera och dissekera.

”Verkligheten måste in i riksdagen.”

Veckan har sin bas i politik och uppslutningen av företrädare på alla nivåer, från kommunal till regering, är bred och gigantisk. Det är också två av dem som gjorde starkast intryck på mig. Per Åsling (c) är ordförande i riksdagens skatteutskott och medverkade i ett seminarium om affärsänglar. Och som han gjorde det. Den förre egenföretagaren från Jämtland levererade oneliners och insikter så smilbanden fick rejäl träning:
”Vi är inte rustade för affärsänglar och deras investeringar.” ”Det finns en bristande kunskap bland dem som skall skapa regelverket.” ”Statssystemet behöver ändras.” ”Verkligheten måste in i riksdagen.” ”Politiker måste lära sig vad som skapar tillväxt.” Han avslutade med att bjuda in panelens moderator till utskottet. Och att ta med 15 kompisar för att fylla alla stolar utom en. Den skulle han själv ha såklart.

Mehmet Kaplan (mp), regeringens bostads-, stadsutvecklings- och it-minister, besökte Skövdesatsningen Sweden Game Arenas mingel med speltestning. Ministern har ett uppenbart gott öga för dataspel och gick loss rejält. Förtjusta utrop och äkta glädje när han spelade Skövdeutvecklade Tiny Tricky Tiles: ”Vad kul, jag vinner.” Och när han testade racingsimulator fick Expressens fotograf vackert vänta på sin bild för att inte sabba tiden som tog ministern högt upp på highscore-listan.

Sköna minnen inför semester som bjuder på ännu en stor folkfest: Gothia Cup. Ska bli riktigt kul att följa sonens deltagande på gräset i Göteborg.

Ha det gôtt.