Appar i all ära – träffas är tveklöst bästa alternativet

MedarbetarskapSpaning

Användande av mobilsurf i jobbmobilen ökar med 44 procent. Och samtidigt minskar samtalen med 5 procent. Det visar Tele2:s rapport Data om Data 2019. Inte särskilt förvånande, tycker jag, i ett tidevarv där det talas om digitalisering och globalisering i varannan mening. Jobbmässigt innebär det ständigt utvecklade kommunikationslandskapet otaliga sätt att dels leta information, dels kommunicera med mail, sms, Whats App, Instagram, Messenger, Snapchat, LinkedIn och allt vad alla appar heter.

”Det går inte att inte kommunicera”, myntade Paul Watzlawick, (1921-2007), bland mycket annat psykolog och professor vid Stanford University.  Kommunicera måste vi, självklart. Hur ska vi annars få jobbet gjort? Och text i alla ära, jag gillar det skrivna ordet. Inte minst för att kommunicera snabba, enkla ärenden.

Men kommunikation är inte bara innehåll som går att skapa med fyndigt formulerade meningar.
Kommunikation är också relation.

Att bara tolka en text skapar onödigt informationsglapp

Det är just det som gör det så svårt att kommunicera med enbart text. Mottagaren har i det fallet bara bokstäver och ord att förhålla sig till. Inga nyanser skapade av röst och tonläge. Allt kroppsspråk, mimik, hållning och gester, är satta ur spel och det är en blytung beståndsdel i kommunikation som relation. Att bara tolka en text, i värsta fall utan nödvändigt sammanhang, med enbart den egna kunskapen och erfarenheten skapar ett stort informationsglapp mellan sändare och mottagare. Onödigt stort om du frågar mig. Att använda mobilen för samtal ger åtminstone möjlighet att lyssna på tonfall, betoning och pauser. Dessutom möjlighet att direkt fråga och få förtydliganden.

Men självklart är det tveklöst avsevärt bättre att träffas och prata. Du både ser och hör personen du kommunicerar med. Det innebär att du kan ta in och tolka hela kommunikationen, både innehåll och relation. Du kan förstå behov, undersöka möjligheter på djupet med hjälp av frågor och följdfrågor. Kanske även gemensamt rita och skriva på whiteboard för att därmed skapa samsyn och snabbare komma till beslut och handling. Det är effektiv kommunikation på riktigt.
Surfa på för vissa ärenden och uppgifter. Men fortsätt att ringa och träffas.
Vi hörs. Och ses.

Ha det gôtt