Almedalen – politiskt spektakel, snittar och bubbel

AffärsutvecklingPersonligtSpaning

Tre veckor av lata dagar har passerat sedan Almedalsveckan. Dags för reflektion kring denna världsunika, veckolånga mötesplats för åsikter, påverkan och medverkan. En högborg för demokrati helt enkelt. Men är det så?
Är det inte snarare så att det är ett politiskt spektakel och mediajippo där det skålas och käkas snittar under frikostigt flödande sol?
Svaret på den tidigare frågan är ja, den senare nej.

Åhöraren som engagera sig har alla möjligheter att delta i och driva dialogen.

På Almedalsveckan står samtalet i fokus. Visst, seminarier med paneler som pumpar ut sanningar och välputsade budskap är det förhärskande formatet. Men, åhöraren som väljer att engagera sig, lyssna aktivt och analysera med fokus på den egna agendan, har alla möjligheter att delta i dialogen. Ett alldeles förnämligt sätt att driva egna frågor och därefter fylla på med fortsatt påverkan på sociala medier.

I år, liksom ifjol finns dessutom workshops med direkt action för deltagarna. Det konceptet kryddat med modererade inspel skapar ytterligare en dimension. Det ger förutom direkt deltagande och påverkan även möjlighet till kunskapsdelning, mer kompletta lösningar och kompetensutveckling. Och nya användbara kontakter.

När det gäller kontakter är Almedalsveckan dessutom en unik för den som vill skapa dialog med makthavare och påverkare. Du kan diskutera direkt med allt från statsråd och företagsledare till affärsutvecklare, statssekreterare, investerare och journalister.

Men ger det nåt? Finns det någon nytta?
Visst gör det. Ett konkret exempel: i anslutning till fjolårets Almedalsvecka lanserades ett startup-manifest, ett av kraven var en startup-ansvarig. I våras tillsattes Marie Wall, startup-ansvarig på Näringsdepartementet. I år var gamification ett av de hetare begreppen, alltså att använda spel och dess teknologier för lust, engagemang och motivation för processer som inte är spel i grunden. Utbildning och vård testar redan möjligheterna med spelifiering, hur många fler branscher är det vid denna tid nästa år? Tack för ordet.

Ha det gôtt.